Scouts

scouts

 

Speltak: Scouts
Voor wie: jongens en meisjes van 11 tot 15 jaar 
Wanneer: elke zaterdag 14.00 – 17.00 uur (nov. t/m feb. van 14.00 t/m 16.30 uur)

 

Wat zijn Scouts?

Scouts (ook wel verkenners genoemd) zijn jongens en meisjes van ca. 11 tot 15 jaar. Binnen deze speltak doen we veel gezamenlijke activiteiten, maar werken we ook in groepjes van 6 tot 8 personen (patrouilles).

Welke activiteiten?

Elke zaterdag openen we gezamenlijk om 14 uur bij de vlaggenmast. Daarna begint het programma. Iedere week zijn er wisselende activiteiten, waarbij er een goede mix is van sport, spel, instructies en plezier. De activiteiten bij de scouts zijn verdeeld in interessevelden zoals spel en sport, EHBO en veiligheid, kamperen, koken, expressie en creativiteit, natuur en milieu.

Kennis en vaardigheden

Tijdens de opkomsten leren de scouts spelenderwijs kennis en vaardigheden die nodig zijn om de genoemde activiteiten goed te kunnen uitvoeren. De vaardigheden zijn opgebouwd in vier niveaus, zodat iedereen in zijn eigen tempo werkt aan de verschillende vaardigheden. Enkele voorbeelden:

  • Omgaan met bijl en mes
  • Kennis van kaart en kompas
  • Knopen en pionieren
  • EHBO
  • Hiken: het lopen van tochten met opdrachten aan de hand van routetechnieken.

Insignes

Eén keer per jaar gaan we aan de slag met specialisaties in de vorm van insignes. Scouts kiezen een onderwerp waar zij zich verder in willen specialiseren en volgen in meerdere weken verschillende trainingen om dit te behalen. Voorbeelden van insignes: kok, vuurmeester, fotograaf etc. Als afsluiting ontvangt iedere deelnemer een insigne.

Sport en spel

Ons clubhuis is midden in het bos te vinden en heeft meerdere speelvelden. Deze velden zijn bij uitstek geschikt voor sport en spel activiteiten. Spellen als trefbal, slagbal, buskruit en blokjesvoetbal worden regelmatig gespeeld. Maar ook grotere spellen zoals levend stratego en verschillende handelsspelen.

Kampen

Eén van de hoogtepunten van het jaar is het zomerkamp. In een week tijd kun je de vaardigheden die je geleerd hebt laten zien en veel plezier beleven tijdens de vele activiteiten tijdens zo’n kamp. De scouts slapen in tenten en koken zelf in een eigengemaakte keuken. Veelal vaste onderdelen van het zomerkamp zijn een hike, zwemmen, sport en spel activiteiten en een bezoek aan een nabijgelegen plaats/stad. Naast het zomerkamp zijn er ook nog verschillende kampen die rondom onze eigen blokhut georganiseerd worden: JOTA, herfstkamp, kaderkamp en oefenkamp.

Enthousiast geworden?

Ben je enthousiast geworden? Schrijf je dan nu (vrijblijvend) in en kom een aantal opkomsten met ons meedraaien.