Leiding

De leiding is in handen van een team vrijwilligers. Elke speltak heeft zijn vaste groep leiders, die samen de programma’s maken, de activiteiten voorbereiden en laten uitvoeren. De leiding van de speltakken komen regelmatig bij elkaar in de groepsraad om de gezamenlijke programma’s te bespreken en elkaar op de hoogte te houden van het reilen en zeilen in de eigen speltak. De groepsraad is het hart van de groep, waar alle lijnen bij elkaar komen. De leden van de groepsraad vormen tevens, samen met enkele ouders, het bestuur van een stichting. Deze stichting is verantwoordelijk voor de financiële en materiële belangen van de groep.

Leiding

Kennis en ervaring

Om de kwaliteit van het spel van verkennen te kunnen waarborgen, worden er eisen gesteld aan de leiding. Zo is het volgen van een basiscursus verplicht voor het verkrijgen van een Erkenning van Scouting Nederland. Een minimale kennis van Scouting, het bezitten van een aantal vaardigheden en het hebben van een juiste houding, moet immers aanwezig zijn om de functie van leidinggevende in een speltak op verantwoorde wijze te kunnen uitoefenen. Een nieuwe leider volgt de basiscursus meestal in het jaar nadat hij of zij in een speltak is begonnen met leiding geven.

De vereniging biedt vervolgens een reeks van voortgezette trainingen aan, zodat stafleden zich nog op allerlei terrein kunnen ontwikkelen in hun functie. Zo is er de kamp- en bivakcursus. Het buitenleven is een van de belangrijkste kenmerken van Scouting. Het leren verantwoord kamperen is dus ook belangrijk. De cursisten komen in aanraking met alle aspecten van het kamperen; het milieu, de wetgeving, de organisatie van een kamp, de verhuurders van terreinen en het begeleiden van de jeugdleden.

Vrijwilliger of leiding worden?

Ben jij een enthousiaste en daadkrachtige vrijwilliger, op zoek naar een nieuwe uitdaging, waarbij je de mogelijkheid krijgt om bij Scouting Vorden betekenisvol te zijn voor de ontwikkeling van kinderen? Vind je het leuk om, samen met andere vrijwilligers, iets op te bouwen in je eigen buurt? Ben je bovendien een paar uur in de week hiervoor beschikbaar, dan zijn wij op zoek naar jou! Neem daarvoor contact met ons op.