Installatie

Wie nieuw is bij scouting of naar een andere speltak overgaat, wordt na ongeveer twee maanden geïnstalleerd bij de eigen speltak. Voor de installatie worden er twee momenten in het jaar georganiseerd. Voor aanvang van het installeren wordt er contact opgenomen met ouders omtrent de datum en de aanschaf van het scoutfit (uniform/blouse). Zodra een lid geïnstalleerd is, mag hij of zij namelijk het scoutfit met de bijbehorende insignes en das dragen.

De installatie is het officiële moment van toetreding tot een speltak. Vlak voor het installeren mag de nieuwe scout de blouse aantrekken. De nieuwe (of overgevlogen) scout legt tijdens de installatie de belofte af door de leiding na te zeggen. De inhoud van de belofte is in de hele wereld gelijk. Daarna wordt het installatieteken opgespeld en ontvangt de scout zijn of haar das. Vanaf dat moment behoort de nieuwe scout volledig tot de groep. Aangezien de installatie een feestelijk moment is, worden ouders, opa’s, oma’s, broertjes, zussen en andere belangstellenden uitgenodigd. Na de installatie volgt een kort informeel samenzijn met alle belangstellenden onder het genot van een kopje koffie, thee of een glas ranja.

Wat moet waar?

Das

Groene das, voorzien van het DGA insigne in de punt van de das.
DGA das

 

 

 

Scoutfit

Afhankelijk van de speltak wordt de kleur van het uniform bepaald:

  • Welpen: groen
  • Scouts: beige
  • Explorers en Roverscouts: brique

Speltakteken is verschillend per speltak. De linkermouw is geschikt voor overige insignes en ‘fun’ badges.

Vanaf het moment van installeren wordt van een scout verwacht dat hij of zij tijdens iedere scoutingopkomst het uniform draagt (in ieder geval bij het openen en sluiten), tenzij anders aangegeven door de speltakleiding.