Geschiedenis & toekomst
Scouting is de grootste jeugdbeweging van Nederland. Er zijn ongeveer 1350 groepen die samen zo’n 110.000 leden hebben. Het aantal scouts in de hele wereld is ongeveer 28 miljoen in 218 landen.
Het ontstaan van Scouting
In het begin van de twintigste eeuw schreef een Engelse officier, Robert Baden – Powell een boekje over vaardigheden in het verkennen en ontdekken. Engelse kinderen pasten deze vaardigheden in hun spel toe en er ontstonden spontaan vriendenclubjes die zich “ Scouts” noemden. Baden – Powell raakte geïnteresseerd door deze ontwikkeling en werkte zijn ideeën uit tot een methodiek. Die werd voor het eerst getest tijdens een jongenskamp, dat in de zomer van 1907 werd gehouden op Brownsea Island (Verenigd Koninkrijk).
Nadat er enige veranderingen waren aangebracht in de aanpak, kon het “Spel van Verkennen” aan een wereldwijde opmars beginnen. In 1910 werden in Amsterdam en Den Haag de eerste patrouilles gevormd. Uiteindelijk ontstonden er landelijke padvindersorganisaties die zich bezig hielden met het behartigen van de belangen van de groepen en het organiseren van grotere verbanden op regionaal en landelijk niveau. Het gevoel van de “ wereldbroederschap” leidde tot internationale activiteiten, waarvan de vierjaarlijkse Wereld Jamboree de grootste en bekendste is. In 1972 gingen de vier landelijke padvind(st)ersorganisaties samen verder in de vereniging “Scouting Nederland.”
In 2010 werd een modernisering doorgevoerd binnen de vereniging, ter viering van het 100 jarige bestaan van Scouting in Nederland en om met de tijd mee te gaan. Het uniform werd vervangen door de “Scoutfit”. Deze blouse oogt moderner, bestaat uit robuustere stof, en is beter bestand tegen het ‘’Scouten”. Ook het programma werd aangepast met de introductie van 8 activiteitengebieden waar jaarlijks de activiteiten op worden gebaseerd. Bijpassend zijn er ook nieuwe insignes geïntroduceerd.
Het ontstaan van Scouting David G. Alford Vorden
Scouting David G. Alford is in 1945 opgericht door Dhr W. Spanhaak. Spanhaak was vóór de oorlog al lid van de padvinderij, en heeft dit gedurende de oorlog stil moeten houden.
Spanhaak heeft in de Achterhoek veel goede dingen gedaan in het verzet. Zo heeft hij in 1944 een neergestorte Amerikaanse piloot helpen onderduiken. Spanhaak heeft en dagboek hierover bijgehouden. Op deze site staat een uitreksel van het dagboek van Spanhaak. Via een ontsnappingsroute is hij uiteindelijk bij het Amerikaanse leger teruggekomen, waarna hij weer veilig terug naar Texas, Amerika kon terugkeren. Na de oorlog in 1945 heeft Spanhaak in Vorden een scoutinggroep opgericht die hij, als eerbetoon, vernoemde naar deze Amerikaanse piloot; David Gaston Alford.
In 1975 heeft Spanhaak, via de Amerikaanse ambassade, D.G. Alford weten op te sporen. Toen hij voor een bezoek in Vorden kwam (1978), is hij als erelid geïnstalleerd bij de groep.
Later raakte de groep het contact met D.G. Alford kwijt. Via e-mail kon het contact hersteld worden, zodat de kolonel in zijn laatste levensjaren op de hoogte bleef van het wel en wee van “zijn groep.” Op 20 mei 2002 overleed hij (85 jaar oud) in Texas, Amerika.
Locatie Scouting Vorden
In een uithoek van het landgoed De Kieftskamp mocht de groep in 1952 een clubhuis bouwen. Dit gebouw deed tot de zomer van 2005 dienst. In 2003/2004 werd er onder leiding van een bouwcommissie een nieuwe blokhut gebouwd. Op 28 mei 2005 werd dit nieuwe gebouw geopend door de jongste welp van dat moment; Jesse Weenk en de oudste medewerker; dhr. G.Harmsen. Daaraan vooraf werd de naam van het gebouw onthuld door de weduwe van hopman Spanhaak, mevr. Spanhaak – Smit. De naam van het clubhuis: “Huis ten Bosch.”
Toekomst Scouting
Het medialandschap is de laatste jaren erg veranderd. Kinderen en jongeren van nu zijn ‘digital natives’; een wereld zonder internet, mobiele telefonie en GPS is niet meer voor te stellen. Tegelijkertijd is het individuele perspectief steeds meer centraal komen te staan. Ook op maatschappelijk vlak is Nederland volop in beweging. De burger is mondiger en kritischer dan ooit te voren. Een razend interessante tijd dus, ook voor Scouting! De kernwaarden van Scouting houden we altijd in ons achterhoofd, maar we bewegen mee met de tijd. In 2020 vieren we ons jubileumjaar (75 jaar) en met ons meerjarenbeleid (project scouting 2025) zijn we klaar voor de toekomst.