Zomerkamp Scouts 2023

De foto’s staan onder dit verslag.

Zaterdag
Rond 9 uur hadden de meeste scouts zich verzameld rondom de blokhut om te beginnen aan hun reis per fiets richting de Duitse grens. Onderweg sloten o.a. in Hengelo en Keijenborg nog een aantal scouts aan. Na pauzes in Laag Keppel en Beek kwamen we de grens over en waren we er bijna. Ware het niet, dat het leukste stukje van de reis tot het laatst bewaard bleef… Een mooie beklimming naar Hoch Elten.

Na het laatste stukje lopend met de fiets aan de hand te hebben doorgebracht was daar het kampterrein te zien. Een mooi ruim eigen terrein voor onze groep, een grillplatz en een gebouwtje met sanitaire voorzieningen. Daarnaast hadden de chauffeurs Stijn en Bram de bagage al gebracht en de eerste basisvoorzieningen (staftent en fourage/materiaaltent) al in gereedheid gebracht. Het weer zat gelukkig mee en de buien bleven ons op dat moment nog even bespaard zodat de patrouilletenten en keukens konden worden gebouwd door de patrouilles.

Zondag
Vandaag stond het ontdekken van de directe omgeving op de planning. De voorspellingen voor de zondag waren niet erg gunstig; veel regen. In de ochtend was het nog droog en kregen de patrouilles een overzicht met allerlei foto’s van de omgeving. Aan de patrouilles de taak om deze plekken op te zoeken en te vinden. Rond lunchtijd was iedereen weer terug en helaas kwamen op dat moment ook de weersvoorspellingen uit. Die middag heeft de staf dan ook het programma aangepast en werd er een spellencircuit opgezet in de patrouillekeukens, zodat iedereen droog kon zitten en we gewoon konden doorgaan met het programma.

Na het avondeten was de grillplatz, die eveneens op het terrein stond, een prima uitvalsplek om te schuilen voor de regen, maar ook om samen spelletjes te doen. Zo konden we hier o.a. Weerwolven van Wakkerdam met elkaar spelen.

Maandag
De hikedag stond vandaag op de planning en gelukkig waren de weersvoorspellingen al wat beter vandaag. Iedere patrouille mocht na het ontbijt aan de slag gaan met het bakken van ‘3 in de pan’. De ingrediënten werden tot de laatste gram meel opgemaakt en zo hadden alle patrouilles goed gevulde lunchpakketten met 3 in de pan.

De hike ging door de mooie omgeving van Elten richting Nederland. Met de verschillende posten onderweg wisten de patrouilles dat ze op de juiste plek zaten en werden ze uitgedaagd met puzzels en spellen. Hoewel de staf paraat stond om eventuele fout gelopen groepjes weer de juiste kant op te sturen, deden ze het erg goed. Toch bleek het laatste stukje het lastigst… Zo had een patrouille aan een voorbijganger gevraagd of ze een groepje hadden gezien en zijn vervolgens dezelfde kant opgelopen. Een andere patrouille dacht slim te zijn door achter de leiding aan te lopen die een bepaalde richting uit fietste. Nog niet wetende dat die route toch echt een stuk verder lopen was…

‘s Avonds stonden aardappels, vlees en groente als maaltijd op het menu en daarna hebben de scouts een potje slagbal gespeeld op het terrein vlakbij. Bij terugkomst werd het al donker en was het vuur reeds ontstoken en werd nog een spelletje gedaan, waarna de rust weer terugkeerde op het terrein.

Dinsdag
Vandaag stond een museum op planning, aldus de staf. Echter na een stukje fietsen werd duidelijk dat het geen museum was, maar een bezoek een Wunderland Kalkar. De scouts vermaakten zich opperbest in de verschillende attracties van gezelligheid in de draaiende theepotjes tot een nat pak in de wildwaterbaan. Daarnaast maakten de scouts volop gebruik van het all-you-can-eat concept…
Na een fietstocht met de nodige tegenwind kregen de scouts nog een kop soep en kon iedereen uitrusten van de dag.

Woensdag
Direct na het ontbijt begon het dagprogramma. Eén groepje werd eruit gehaald en in ‘de Bosbar’ gezet. De rest van de groep werd verdeeld in verschillende groepjes en mocht zich naar een startlocatie begeven. Op het afgesproken tijdstip mochten alle groepjes (op de verschillende startlocaties) hun envelop openmaken. Hieruit werd duidelijk dat de verschillende groepjes een overval hadden gepleegd in Zwitserland en daar goudstaven met een hoge waarde hadden gestolen. Ze hadden maar één missie en dat was uit handen blijven van de hunters en om op bepaalde extractielocatie te zijn om 16.30uur ‘s middags. De extractielocatie kon verkregen worden door tal van hints en opdrachten die ze gedurende de dag moesten doen.

Inmiddels kregen de hunters vanuit de bosbar informatie binnen dat er een overval was gepleegd. In de loop van de dag kregen ze ook allerlei beelden binnen vanuit de directe omgeving met daarop (mogelijk) de voortvluchtigen. Via Google Maps en fysieke kaarten werden de locaties achterhaald van de groepjes en werden mogelijke toekomstige bestemmingen van de groepjes in kaart gebracht. Op deze manier konden de hunters de voortvluchtigen een stap voor zijn. Enkele keren is het gelukt om een groepje te traceren en informatie te achterhalen en een goudstaaf in te nemen. Het werd uiteindelijk nog een spannende race tegen de klok en tegen 16.30 waren alle vluchters (op één groepje na) en de hunters op plaats van het extractiepunt. Iedereen genoot nog even van de welverdiende rust op de eindlocatie, waarna iedereen terugging naar de kamplocatie. ‘s Avonds toen de schemering inviel was het tijd voor de jacht op ‘Hammie’. Ergens verscholen in het bos moesten de scouts proberen om de Hammie te verslaan. Na vele pijltjes richting het doelwit was daar opeens de laatste pijl die Hammie de das om deed. Hij piepte niet meer… Moe, maar voldaan ging iedereen zich weer opmaken om naar bed te gaan.

Donderdag
Wederom een volle dag op de planning. Het eerste stukje werd te voet afgelegd en we begaven ons richting het station van Elten. Vandaag stond een bezoek een Arnhem op de planning. Nadat iedereen in de juiste trein zat en op het juiste moment weer uitstapte en iedereen nog kort even de instructies van de staf kregen, mochten ze in groepjes door Arnhem heen. De uren vlogen voorbij en na het eten van een ijsje gingen we alweer richting kampterrein om de voorbereidingen te treffen voor het avondeten. Alle patrouilles hadden voor vandaag zelf een menu samengesteld en de staf had ervoor gezorgd dat alle ingrediënten aanwezig waren.

Na het nuttigen van de eigen maaltijd en de gebruikelijke afwas kon iedereen zich opmaken voor de bonte avond. Een avond rondom het kampvuur waarin iedereen iets mocht opvoeren of gewoon de andere stukjes aanschouwen. Zo waren we getuige van een heuse bruiloft, een droge sketch waarin een kookworkshop tosti bakken werd gegeven, een persoonlijk verhaal, enkele liedjes die ten gehore werden gebracht en een paar sketches die gebaseerd waren op het afgelopen kamp. Een erg geslaagde avond, waarna we weer richting de tenten gingen.

Vrijdag
De een na laatste dag van het kamp. We begonnen de dag met het afbreken van de patrouillekeukens, zodat niet al het breekwerk op de laatste dag gedaan moest worden. Dit ging erg voorspoedig, ware het niet dat zwemmen op het programma stond en hoe eerder we klaar waren hoe eerder we konden vertrekken. Na een half uur fietsen waren we in Emmerich bij het zwembad waar ze zowel een binnen- als buitenbad hadden. Buiten genoten de scouts van het mooie weer en de glijbaan, terwijl men binnen even uit de zon kon en van de glijbaan en duikplank kon gaan. Nog even douchen en weer terug richting het kampterrein waar de barbecue al ontstoken was. Ondertussen was de leiding op de hoogte gekomen van het weerbericht van zaterdag; regen. Besloten werd om de algemene tenten alvast af te breken zodat die in ieder geval niet uitgehangen hoefde te worden. Ondertussen speelden de scouts nog een spel, waarna bij terugkomst nog even een kort samenzijn bij het vuur en nog één nachtje slapen op het kampterrein.

Zaterdag
Wakker worden van het getik van regen. Het weerbericht kwam helaas opnieuw uit. Nog even gezamenlijk ontbijten bij de grillplatz, waarna iedereen nog zoveel mogelijk in de tent of onderdak spullen ging opruimen. Toen de regen begon af te nemen kon de rest afgebroken worden tot het veld weer compleet leeg was. Op het moment dat iedereen op de fiets stapte was het droog en zou het ook de rest van de dag droog blijven. De eerste paar kilometer bleek de vermoeidheid bij de meeste er wil in te zitten, maar na een stop en betere fietspaden in Nederland ging het alweer een stuk beter. Tijdens de fietstocht werden nog even alle activiteiten en bijzondere momenten nog uitgebreid besproken en tegen 16 uur kwamen we weer aan op onze blokhut. Nog even een ijsje en gezamenlijk sluiten bij de vlaggenmast en iedereen kon rond 17 uur weer naar zijn eigen huis. Staf en scouts hebben genoten van een mooi zomerkamp vol activiteiten en samen hebben we weer mooie herinneringen gemaakt.