Zomerkamp Scouts 2022

Foto’s staan onderaan deze pagina.

Ma – Om 7.45uur reed de bus volgens dienstregeling om de scouts op weg te helpen in hun reis richting de Steinbachtalsperre. Diverse andere scouts werden per auto gebracht naar de Duitse eindbestemming.
Aan het begin van de middag was iedereen gearriveerd op het terrein en werd in een rap tempo een compleet kampement opgebouwd met patrouilletenten, keukens, bosbar en fourage/materiaaltent. De overige voorzieningen waren al aanwezig waardoor we konden beschikken over meer dan genoeg toiletten, wastafels en douches. In de avond nog een korte wandeling door de omgeving om toch nog even goed te zien waar we waren terechtgekomen om vervolgens de slaapzak in te duiken.

Di – De dinsdag stond in het teken van een bezoek aan Bad Münstereifel en het spelen van Wie is de Mol binnen de stadsmuren. Bij één van de opdrachten mocht een groep zich verstoppen en een andere groep middels korte telefoontjes van 30 seconden vragen stellen die enkel met ja of nee beantwoord konden worden. De opdracht leek simpel, maar nadat de scouts erachter kwamen dat de stadsmuur vrijwel overal zichtbaar was en er toch echt meer dan één geel huis was werd het een flinke tocht waarin flink heen en weer gelopen en gerend werd. Een enkele scout dacht slim te zijn door de apps BeReal en Snapchat te gebruiken om de locatie te kunnen achterhalen, maar het heeft uiteindelijk niet geholpen bij het vinden van de andere groep(en).

Naast het spelen van dit spel werd ook de schade duidelijk die de overstromingen van 2021 hadden aangericht en waarvan de impact nog duidelijk zichtbaar was. Nadat de spellen waren gespeeld bracht het OV ons uiteindelijk weer terug op het kampterrein.

Woe – Om echt goed de omgeving te kunnen verkennen én om de kennis van de routetechnieken eens goed te testen stond vandaag de hike op de planning. Een mooie daghike in de directe omgeving van het kampterrein met verschillende posten onderweg.

In de loop van de middag kwamen de patrouilles geleidelijk terug op het kampterrein, waardoor we in patrouillevorm de eerste editie van Deutschland Sport konden spelen en iedereen zijn balwerp vaardigheden kon laten zien. Nadat alle scores genoteerd waren konden de koks van elke patrouille aan de slag met het bakken van pannenkoeken. ‘s Avonds volgde nog een partijtje slagbal totdat de schemering zover inviel dat de bal en honken niet meer zichtbaar waren. Nog even bij elkaar zitten en de rust keerde weer terug op het kampterrein.

Do – Vandaag was zoals gebruikelijk om 7.30 het belsignaal te horen en kon de fourage opgehaald worden door de patrouilles. Vervolgens mocht iedereen zich klaarmaken voor de reis richting Keulen met bus, trein en metro. Het bezoek aan Kölner Zoo was de eerste belevenis in de stad en zo konden we o.a. de big five zien, apen en giraffen, alhoewel de speeltoestellen ook nog erg in trek waren.. In de namiddag vertrokken we uit het park en hebben de scouts kennis kunnen maken met de stad, de vele winkeltjes om vervolgens langs de Dom te lopen om te gaan eten bij de McDonald’s. Zo had de fouragemeester ook even een vrije dag.. Wat volgde was nog een mooie rit naar het kampterrein, waarbij het altijd spannend was of iedereen toch wel in de juiste trein stapte, maar uiteindelijk waren we tegen 21.00uur weer terug.

Vrij – Expeditie Robinson was het thema van de dag. In de ochtend kon iedereen tijd winnen voor de finaleproef die later die middag zou volgen. Torens bouwen, een waterspel, een geheugentest en een eetproef waarvan niemand een idee had wat ze nu eigenlijk aan het eten waren. Deze spellen mochten de patrouilles spelen deze ochtend. Na de lunch, mocht iedereen even uitrusten en zich klaarmaken voor de finaleproef. Acht verschillende onderdelen die achter elkaar uitgevoerd moesten worden, met alle patrouilles tegelijk, behoefde wel even een instructie vooraf. Nadat alles patrouilles waren gestart werd het een fanatieke strijd waarin snelheid, behendigheid, samenwerking en concentratie nodig waren. Bij het maken van een hengel kwamen alle patrouilles weer dicht bij elkaar, maar uiteindelijk waren het de Cobra’s die de sleutel vonden in het laatste onderdeel in deze bijna 1,5 uur durende finale. Vervolgens konden de scouts zich nog even uitleven tijdens een bezoek aan de minigolfbaan, waarna we weer terug gingen naar het kampement waar de braadworsten en hamburgers ons opwachten voor de gezamenlijke barbecue. Tijdens de maaltijd werden nog enkele vragen gesteld door de staf om te kijken of er ook nog iets was blijven hangen van info die ze o.a. hadden gekregen tijdens de hike.

Zat – Vandaag stond wederom een bezoek aan Bad Münstereiffel op het programma, maar dit keer was de eindbestemming een zwembad waar de scouts het bubbelbad overnamen, de glijbaan een uitgebreide test lieten ondergaan en er volop waterpret was. Na het zwemmen verzamelde de PL’s zich zodat zij vervolgens naar de plaatselijke supermarkt gebracht konden worden. Daar aangekomen mochten ze de ingrediënten verzamelen voor de eigen maaltijd die ze per patrouille hadden uitgekozen. Na wikken en wegen en volle boodschappenkarren kon de reis zich begeven naar het kampterrein en mochten de eigen maaltijden worden klaargemaakt.
‘s Avonds was het tijd voor de bonte avond. Verschillende scouts hadden een leuk stukjes ingestudeerd en zo waren we getuige van een heuse bruiloft, een ‘prachtige’ vertolking van ‘Ons moeder zei nog’ en ‘Ik ga zwemmen’. De staf wisselde het af met verschillende yells en tot slot deelde de staf nog drinken en chips uit, voordat iedereen weer naar bed ging.

Zon – Het einde van het kamp begint te naderen en de ochtend werd dan ook gebruikt om in ieder geval de keukens alvast af te breken. Kort na de middag was het de tijd voor het pilotenspel. Er was namelijk een vliegtuig neergestort in de bossen van Duitsland bij Euskirchen en het belangrijkste; er was in dit vliegtuig geheime informatie aanwezig over mogelijk leven op de planeet Mars. Naast de NASA waren er nog twee groepen; de ESA (sterrenkundigen) en de kosmonauten. Middels portofoons kon men afluisteren, met elkaar praten en via de kaarten meer informatie achterhalen en zo proberen om de opdrachten zo goed mogelijk te volbrengen. Ondanks de hitte was de strijd er niet minder om en bleek uiteindelijk de NASA helaas verloren te hebben.
Bij terugkomst kregen de scouts nog een korte instructie blaaspijpschieten. Een vaardigheid die ze later goed konden gebruiken bij het avondspel. De avondmaaltijd rijst met kip en sperzieboontjes was bij de meeste patrouilles erg lekker, maar een enkele patrouille dacht dat het lekker was om zoveel mogelijk verschillende kruiden te verwerken in het gerecht en beweerde ook vrolijk dat het erg lekker was. De staf dacht daar anders over… Toen de schemering begon in te zetten was het tijd voor het avondspel, waarbij de scouts op zoek moesten naar een wezen die zich verstopt had in het bos: een koekieton. Bewapend met buis en pijltje mochten de scouts op zoek in het donker, maar ze moesten zich rustig voortbewegen, want de douane zorgde ervoor dat het lastig werd voor de scouts om het einddoel te halen. Degene die de Koekieton vonden mochten met hun enige pijl schieten, waarnaar ze weer terug mochten naar het beginpunt om een nieuwe pijl te maken. Nog even een schrikmoment van een scout die dacht toch echt een levende cobra gezien te hebben, maar na inspectie bleek het toch een hazelworm te zijn en het spel kon zich weer vervolgen. In de loop van de avond kwamen we tot de conclusie dat de scouts goed werk hadden verricht, want de koekieton vertoonde nog weinig teken van leven. Nog even een chipje en wat drinken en de laatste nacht doorbrengen op het kampterrein.

Ma – Bij het ontwaken voelde de staf enkele regendruppels; iets wat in de afgelopen week nog niet was voorgekomen. De regen zette niet door, maar zorgde er wel voor dat de spullen en tenten in een mum van tijd afgebroken werden om te voorkomen dat er nog veel op het clubhuis uitgehangen moest worden. Met de laatste energie werd nog wat rommel opgeruimd, waarna het tijd was om terug te keren naar huis middels trein en auto. Rond 17.45uur was iedereen moe, maar voldaan bij het station in Vorden en was iedereen weer een ervaring rijker.